Lidt af det, der skjuler sig på himlen

Løven og Saturn

af Jens Skriver / Astronomiklub Capella

Forleden så jeg en aften på østhimlen en gammel kending. Det var stjernebilledet Løven, der ligger på Dyrekredsen og hører til på vinter- og forårshimlen. Det kendes ved, at forparten ligner et omvendt spørgsmålstegn, og at det godt kunne ligne en siddende løve eller sfinx. Langt dets klareste stjerne er Regulus, der udgør forpoterne.

Saturn med måner og ringe
Men neden under Løven så jeg en anden klar stjerne, der ikke plejer at være der. Jeg tænkte straks på planeten Saturn, og et kik  på Tycho Brahe Planetariets hjemmeside bekræftede det.

Da Galilei som den første brugte en kikkert til astronomiske undersøgelser, iagttog han, at der var noget mærkeligt ved Saturn. Det var ligesom, den havde ører. Noget senere fastslog Cassini, at det drejede sig om et ringsystem. Det består af løse stenblokker. De andre store gasplaneter Jupiter, Uranus og Neptun har også ringsystemer, men de er meget mindre og sværere at iagttage.

Saturn har officielt et hav af måner. For tiden angives 35. Men for iagttageren forekommer det besynderligt, at klippeblokker med et par kilometers diameter umiddelbart kan opnå status af måne. Saturn har en stor måne, Titan, og den er til gengæld den næststørste måne i solsystemet og større end planeten Merkur. Cassini opdagede Titan allerede i 1655.

Capella Astronomiklub
Kontaktperson:
Niels Jørgensen
Jernaldervfej 257 B, 1.
tlf. 86 24 16 20.

Sådan ser Saturn ud for tiden
Jorden og Saturn bevæger sig ikke rundt om Solen i helt det samme plan. Derfor ses Saturns ringsystem i forskellige positioner. For godt en halv snes år siden blev det set helt fra oven. Saturn lignede i en kikkert næsten et spejlæg. I år er situationen den modsatte, hvor ringene ses som en tynd kant.
Rumobservatoriet Hubble har derfor kunnet fotografere månepassager forbi Saturn. Herved har astronomerne også en mulighed for at opdage nye måner.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt