Variable stjerner

mira_nasa
Nogle stjerner svinger i lysstyrke, og kan blive næsten helt væk

af Jens Skriver / Astronomiklub Capella

Snart vil stjernebilledet Hvalen kunne ses på himlen i øst. Det optager et stort område på himlen; men det udgøres af svage stjerner. Men en af dem kaldes ”Den vidunderlige stjerne” eller Mira Stella. I daglig tale Mira. Det er den mest kendte variable stjerne. Den blev opdaget i 1596, før der var noget, der hed kikkert, Men stjernen forsvandt igen.

Variable stjerner ændrer lysstyrke. Nogle svinger i størrelse; andre kaster stof ud; men der kan også være tale om dobbeltstjerner, der kommer i vejen for hinanden. Mira er en rød kæmpe, der svinger i lysstyrke med en periode på omtrent 11 måneder. Når den er klarest, kan den ses med det blotte øje, hvorefter den forsvinder. Andre variable stjerner, som er røde kæmper, har mindre stabile perioder, der kan strække sig fra 80 dage til 5 år.

En såkaldt cepheidevariabel, opkaldt efter en berømt variabelstjerne i stjernebilledet Cepheus, udvider sig og trækker sig sammen præcist som et urværk. Samtidig ændrer de overfladetemperatur og dermed farve. Nordstjernen er faktisk en cepheidevariable; men med et beskedent udsving.

I øvrigt er dens variationer svundet noget ind i de senere år, så dens variationer er ikke permanente. Astronomerne kender over 30.000 variable stjerner af mange forskellige typer og lysstyrker. For amatørastronomer er der gode muligheder for at studere variable stjerner ved hjælp af et stjernekort og en primekikkert eller en stjernekikkert.

De gamle grækere var de første til at inddele stjernerne i lysstyrker og kunne kun tage udgangspunkt i den lysstyrke, som umiddelbart kan ses. Der anvendes nu en skala fra 1 til 6. Variable stjerners lysstyrke varierer typisk 1 til 2 lysklasser. Men det lys, en stjerne ses med på himlen, vil jo ikke kun bestemmes af dens størrelse, men nok så meget af dens afstand fra Jorden. Derfor bruger astronomerne nu også begrebet absolutte størrelsesklasser.

Capella
Capella Astronomiklub

Kontaktperson:
Niels Jørgensen,
Jernaldervfej 257B, 1.,
tlf. 86241620.

Illustration: Sammenstykket mosaik af Mira. Billedet fra Nasa er copyrightfri og hentet fra Wikipedia.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt