Oriontågen

Smukke tåger i stjernebillederne

af Jens Skriver – illustration af Jesper Ankjær

Det er vinter, og om aftenen kan kæmpen Orion ses på øst- og sydhimmelen. Alle har set den, også selv om de ikke ved, hvad stjernebilledet hedder. Om ikke andet kan alle se en femkant, hvoraf det typisk er bæltet, der udgøres af tre stjerner, som ligger på linje.

OrionNederst er fødderne, hvoraf kæmpens højre side udgøres af den blåhvide kæmpestjerne Rigel, som er 14.000 lysår borte, men er 50.000 gange så lysstærk som vores Sol. Venstre skulder udgøres af den røde Betelgeuse, der lyser endnu kraftigere på himlen, og i virkeligheden er 10 gange så stor som Rigel. Hele Kæmpen forestilles at have løvehud i den højre hånd og en kæmpekølle i den venstre.

Stjernetåger
Indtil for få år siden, da lysforureningen var væsentligt mindre, kunne man med det blotte øje se et eller to objekter nedenunder Orions bælte. Det ene var meget tydeligt og blev logisk nok kaldt Orions t….m…

Det er Oriontågen. Stjernetåger er både gravpladser og vuggestuer for stjerner. Når en stjerne er blevet væsentligt tungere end Solen, eksploderer den som en supernova og bliver til en samling af gasrester. Med tiden vil disse gasser samle sig til nye stjerner. Oriontågen er en af de første tåger, der er blevet registreret.

I 1860’erne tegnede professoren i astronomi i København, Heinrich Louis d’Arrest, et kort over den ved hjælp af en stor linsekikkert. I 1880 blev Oriontågen den første stjernetåge, som det lykkedes at fotografere.

Capella
Capella Astronomiklub

Kontaktperson:
Niels Jørgensen,
Jernaldervfej 257B, 1.,
tlf. 86241620.

Hemmeligheden bag den usædvanligt klare Oriontåge er, at der findes fire forholdsvis lysstærke stjerner bag ved den. De udgør et trapez og kaldes derfor også Trapezet. På billeder fremstår tågen som et skyhav, men med mange bølger og farvemæssige variationer.

Nord for den store Oriontåge findes en ekstra klat. Det er yderligere en tåge.
I bæltets venstre side findes til med den såkaldte Hestehovedtåge. Den kan, som navnet siger, minde om et hestehoved.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt