Kvinderne er nu på himmelen

Dronningens hår endte på himmelen

Jomfruen og Berenices Hår hører til på forårs- og sommerhimmelen.

Det er få kvinder, der har fået en plads på himmelen. Stjernebilledet Jomfruen hører til på Dyrekredsen og følger efter Stjernebilledet Løven. Jomfruen fylder et meget stort areal på himmelen, men der er kun én klar stjerne Spica. Ved at videreføre kurven i Karlsvognens stjært mod sydøst kommer man først til den klare stjerne Arcturus og derefter til Spica.

Den er det eneste, som umiddelbart falder i øjnene, og den hører til de klareste stjerner på himmelen, til trods for at den er 220 lysår borte. Det skyldes, at dens lysstyrke er mere end 2000 gange stærkere end Solens. Siden den tidligste oldtid er stjernebilledet Jomfruen blevet opfattet som en kvindeskikkelse. Spica er et hvedeaks, hun har i hånden.

Berenices Hår

Ovenover Jomfruen ligger stjernebilledet Berenices Hår. Det syner umiddelbart ikke af meget. Sagnet bag er usædvanligt konkret og handler om rigtige mennesker.

I grækertiden havde Ægypten en konge, der hed Ptolemæus III. Hans dronning Berenice havde lovet at ofre sit lange gyldne hår til skønhedsgudinden Afrodite, hvis han vendte uskadt hjem fra krig. Det gjorde han, og håret blev opbevaret i templet. Da det forsvandt, skulle kongen lige til at lade tempelvagterne henrette, men hofastronomen kunne fortælle, at Afrodite var blevet så glad for gaven, at hun havde givet den en plads på himmelen.

Galaksehob

Selv om der ikke kan ses meget med det blotte øje, er området mellem Jomfruen og Berenices Hår et af de mest interessant i astronomisk henseende. Det er simpelthen fyldt med galakser, hvoraf mange kan ses med mindre astronomiske kikkerter.

Filosoffen Immanuel Kant har for langt over 200 år siden fået æren af at slå fast, at stjernerne i Mælkevejen hænger sammen i form af en skive, men vi skal frem til omkring 1900, før astronomerne blev enige om, hvad de ”klatter”, der kunne iagttages på himmelen var.

Capella
Capella Astronomiklub

Kontaktperson:
Niels Jørgensen,
Jernaldervfej 257B, 1.,
tlf. 86241620

Det er stjernehobe, stjernetåger og så andre galakser uden for Mælkevejen. Mellem Jomfruen og Berenices Hår ligger mere end 13.000 galakser. De kaldes Virgohoben eller Coma-Virgohoben, da de vist nok hænger sammen ved tyngdekraften ligesom en stjernehob. De fleste galakser er spiralformede ligesom Mælkevejen eller ellipseformede, hvis deres form ikke betragtes som uregelmæssig. En særlig form kaldes kvasarer, fordi kernen lyser stærkt, da den ikke har antaget en fast form.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2010-05 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2010-05 Juni side 8
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2010-05 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data