Afd. 4: Ung kunst på gavl i Gellerup

Afdeling 4: Gellerupparken

”Postkort fra verden” hedder murmaleriet, unge fra Århus Produktionsskole har malet på en gavl i Gellerup, som et led i deres uddannelsesplan for at blive maler

af Helle Hansen

Borgmester Nicolai Wammen mødte midt i september op midt i Gellerup for at hjælpe med at afsløre det store murmaleri, som en gruppe unge fra Århus Produktionsskole har været i gang med at male gennem de sidste tre-fire måneder.

Murmaleriet, der bliver kaldt ”Postkort fra verden”, er skabt af 20 unge, og illustrationerne i maleriet er bygget op af elevernes egne individuelle postkort og symboliserer på den måde deres egen historie”, fortæller Heidi Zilmer, der er faglærer på projektet, som hun selv har været med til udtænke som et innovativt uddannelsesprojekt sammen med dekorationsmaler Susan Arnild. Inspirationen til projekt har de to hentet i udlandet. Filosofien er, at samfundsnyttig kunst kan forskønne ghettoområder og samtidig engagere udsatte unge og hjælpe dem i gang med en ungdomsuddannelse.

”I Lyon og Philadelphia har vi hørt om, at murmalerier har været med til forandrer udsatte beboelseskvarterer. Og gennem murmalerarbejdet har vi kunne inspirere de unge til at komme i gang med en ungdomsuddannelse, og samtidig givet vi dem mulighed for at skabe en positiv historie i et kvarter, der tit er præget af negative historier”, siger Heidi Zilmer.

Forud for selve murmaleriet er der gået et par måneder på Århus Produktionsskole, hvor de unge er blevet undervist i dansk og matematik og har øvet sig på forskellige maleteknikker. Halvdelen af de 20 unge har efterfølgende fået så meget blod på tanden, at de nu er klar til at fortsætte deres uddannelse på Århus Tech på malerfagets grundforløb.

Flere murmalerier på vej
Murmaleriprojektet har fået økonomisk støtte fra Integrationsministeriet, Det Lokale Beskæftigelsesråd, Gellerup Sekretariatet og Gellerupparken, som også lægger gavl til projektet.

Desuden har der været et godt samarbejde mellem Århus Produktionsskole, Århus Tech, Århus Malerlaug, Vejledningcentret for uddannelse og arbejde i Gellerup og National Center for Erhvervsuddannelse for at sikre, at den nye uddannelsesvej bliver et godt uddannelsesmæssigt fundament for de unge.

Det næste murmaleri er således allerede under forberedelse, og muligvis bliver det på en indendørs mur i GLOBUS1.

”Postkort fra verden” kan ses uden for beboerhuset Yggdrasil midt i Gellerup – Dortesvej 35A.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt