Boligforeningen vandt slaget om Viben

Højesteret stadfæstede torsdag den 22. august dommen fra sagen om Viben og gav Brabrand Boligforening ret i at sætte to familier på gaden, efter at sønnerne havde sat ild på børnehaven

Af Helle Hansen

Næsten fem år efter at børnehaven Viben brændte ned til grunden i efterårsferien 2008, faldt der i forrige uge under stor bevågenhed af pressen dom i Højesteret. Højesteret stadfæstede dommen fra Landsretten, hvor Brabrand Boligforening havde fået ret i, at den kunne udsætte de to familier.

Viben nedbrændte, efter at seks unge knægte havde hældt brændbare væsker ud over gulvet og stukket ild på det. Branden var kulminationen på en periode i Gellerupparken, hvor der igennem længere tid havde været uro mellem de unge og politiet. Der skete skader for 5,5 millioner kroner.

Vundet to gange tidligere
Brabrand Boligforening ejer både børnehaven og de blokke, som fem af de unge og deres familier boede i. Og da børnehaven lå tæt på de unges hjem i Gelleruparken, valgte Brabrand Boligforening at benytte sig af den paragraf i loven om almene boliger, som giver ret til at ophæve familiernes lejemål.

Sagen har både været i Boligretten og Landsretten. Begge steder vandt Boligforeningen udsættelsessagen, og undervejs er tre af familierne flyttet.

Men to familier valgte at anke videre. Og på grund af sagens principielle karakter fik familierne den ført op til Højesteret, hvor sagen nu endelig er blevet stadfæstet til fordel for boligforeningen.

Menneskerettighedsdomstol
Efter dommen udtalte både direktør Torben Overgaard og formand Jesper Pedersen stor tilfredshed med dommen, som også kommer til at få stor betydning for resten af landets boligforeninger.

Familiernes forsvarer, Erik Høimark, har gennem hele sagen sagt, at det er et brud på den europæiske menneskerettighedskonvention at smide familierne ud. Og familierne overvejer nu, om de skal forsøge at rejse sagen ved menneskerettighedsdomstolen, der ligger i Strasbourg i Frankrig.

Begge familier flyttede fra Gellerupparken i 2012.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt