Afdelingsformand genhuset i Hasselager

Skimmelsvamp har betydet, at formand i afd. 21 Malene Tran har været genhuset i over halvanden måned uden udsigt til at kunne flytte hjem

Af Helle Hansen, foto af Malene Tran

Lige op til efterårsferien i oktober måned blev afdelingsformand Malene Tran og hendes 14-årige søn genhuset fra deres rækkehus i Hasselager, efter at der var konstateret skimmelsvamp, blandt andet under tapetet og gulvtæppet i sønnens værelse.

På sjette uge bor de i en lejlighed i Skovhøj, afd. 23, kun med to senge, et spisebord og et par papkasser med personlige ting. Efter de første tre uger blev de flyttet over i en anden lejlighed, fordi de har en lille hund med, som det kun er lovligt at have på besøg i tre uger i Skovhøj.

Hurtigt fysisk reaktion
Ondt i hovedet, hoste og kløe blev hurtigt dagligdag, da Malene og sønnen sidste sommer flyttede i det, der skulle have været drømmehuset i Hasselager.
”Min søn fik pludselig tit næseblod, og han måtte begynde at spise allergipiller og tage astmamedicin,” fortæller Malene.

Ret hurtigt opdagede hun, at der var meget fugt i hendes lille hus. Hun sagde det til boligforeningen, men fik at vide, at hun bare skulle lufte ud og sørge for at varme mere op for at forebygge fugt.

”Men jeg brugte meget varme og fik også en ekstra regning. Jeg havde et hydrometer, som viste en luftfugtighed på 85, hvilket er meget højere end de normale 40-45, det bør være. Vores inspektør, Carsten Falck, sagde, at det ikke kunne passe, at det var så højt,” husker Malene, der oplevede, at både ydermur og gulve var våde, når det regnede udenfor.

Der voksede skimmelsvamp bag gulvlisterne i Malenes stue

Der voksede skimmelsvamp bag gulvlisterne i Malenes stue

Hydrometer i gave
I september 2012 blev Malene valgt til afdelingsformand i den lille afdeling med 17 lejemål, der blev bygget tilbage i 1967, og som i år har fået tilbygget fem nye lejemål. Og i maj i år fik hun som repræsentantskabsmedlem et hydrometer i gave. Det nye hydrometer viser, at hendes eget gamle fungerede helt fint.
”Jeg ved ikke, hvad der er galt, men sidste efterår fik vi sat nye vinduer i. De kan ikke åbnes, så hvis jeg skal lufte ud, skal jeg åbne havedøren eller yderdøren, og så er der kun ét vindue i køkkenet og i børneværelset,” siger Malene, der ikke er ene om at opleve skimmelsvamp.
Det er ifølge hende et problem i otte af afdelingens boliger.

Nabo flytter fra svamp
”Min nabo, Hanne, som flyttede ind sidste september, har også været ramt. Hun er blevet genhuset, men har valgt at sige op, så nu flytter hun. Det er rigtig ærgerligt, for hun var ligesom mig glad for at have fundet et godt lille rækkehus,” siger Malene, der ikke selv ved, hvad der skal ske med hende og hendes søn, der har en autisme-asperger-diagnose.
”Jeg har ikke råd til at flytte, jeg er førtidspensionist og har i forvejen to boligindskudslån,” siger Malene, der for år tilbage mistede alt, hvad hun ejede, da hun boede i den boligblok i Langkærparken i Tilst, som blev ramt af kæmpe tagbrand. Dengang havde hun netop opsagt sin forsikring.

Astma forsvundet
”Jeg har også brugt en del penge på at sætte et skur og rækværk op ved mit hus. Og jeg har fået indsat nyt køkken, så jeg vil helst blive boende. Men jeg ved ikke, hvad der sker, og jeg får ikke rigtig nogen besked fra boligforeningen. Mit hus blev gjort rent af skadeservice, lige efter at vi var blevet genhuset, men siden er der ikke sket noget. Og jeg vil ikke flytte tilbage til huset, før jeg har en skriftlig garanti for, at det ikke er sundhedsskadeligt at bo der,” fastslår Malene og fortæller, at hendes søn, efter at de har boet i den midlertidige lejlighed i Skovhøj, har kunnet droppe astmamedicinen, ligesom næseblodet er holdt op.
Hvor familien skal være til jul, ved Malene ikke. Hun håber, at det bliver hjemme i rækkehuset i Hasselager.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt