Skimmelsvamp-sanering i hus i Søvangen er tilendebragt

En sanering der skal forhindre fremtidige angreb

Tekst og foto af Kirsten Hermansen

Flere lejligheder og huse i Søvangen har været plaget af skimmelsvampe. Et hus har været så angrebet, at det har været nødvendigt med en genhusning af beboerne, mens boligforeningen har undersøgt og testet huset her i sommerens løb.

Afdelingens inspektør, Carsten Falck, har til Skræppebladet fortalt, at nu er huset efter et halvt års test og renovering gjort klar til indflytning fra november.

Fugtspærre og luftudskiftning
Huset har gennemgået en skimmelsanering, hvor alle vægge har været damprenset og efterfølgende er blevet malet med diffusionsåben maling. Gulve er også blevet renset af, og et flydelag er lagt ud for at rette gulvfladerne. Bagefter er der pålagt fugtspærrer under nye gulve.

Der er etableret genindvindingsanlæg. En mekanisk luftudskiftning, der genbruger varmen fra boligen og udskifter luften i alle husets rum.

Det er den form for luftudskiftning, det også er planlagt, at der skal anvendes, hvis afdelingen vedtager at renovere. Et anlæg, der indebærer en mindre el-omkostning årligt, men forbedrer indeklimaet og dermed er en god investering.

Søvangens huse kan blive optimalt renoveret, når afdelingen får en

Søvangens huse kan blive optimalt renoveret, når afdelingen får en

Drænhuller mod vand
Det er vigtigt at holde husets mure tørre og at forebygge, så der ikke fremover kan trænge fugt op i væggene nedefra. Derfor er der lagt nye dræn ned på siderne af huset. Desuden er der lavet drænhuller gennem sokkel, altså der er boret huller i soklen som en særlig sikring mod vand under huset.

Processen svarer her til, hvad man vil gøre i forbindelse med en eventuel kommende renovering.

Ikke optimalt renoveret
Kirsten Weigelt fra DAI arkitekter og ingeniører, der har gennemgået Søvangen, har været inde for at kikke med under undersøgelsesprocessen.

Huset er endnu ikke optimal renoveret. En optimal renovering indebærer flere ting for at modvirke kuldebroer, blandt andet at forbedre isoleringen. Huset her er ikke færdigrenoveret udvendigt. Det er jo først en proces, der sker, hvis beboerne i Søvangen bliver enige om, at det skal ske.

Nogle af de foranstaltninger, der skal til i forbindelse med en eventuel renovering, har dog vist sig at slå til. Processen omkring huset her viser, at det er nødvendigt, at forebyggende ting bliver gennemført, hvis boligerne i Søvangen skal forbedres.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt