Boligrenove­ringer skal give mere livskvalitet

Brabrand Boligforening deltager i et nyt forsknings- og udviklingsprojekt, som Aarhus Universitet står i spidsen for. Innovationsfonden støtter med 21.2 mio. kr

God energirenovering – hvad er det? Normalt vurderer vi et byggeprojekt ud fra standarder som for eksempel isoleringsevne, varmetab, luftfugtighed, temperatur, luftkvalitet og lysindfald. Et nyt projekt går skridtet videre og ser, om det er muligt at udvikle en vurderingsmodel for beboernes subjektive oplevelser af at leve i de nyrenoverede boliger.

Projektet hedder RE-VALUE og har et budget på 21.2 mio. kroner. Projektets parter er Brabrand Boligforening, DEAS, Enemærke og Petersen a/s, Wicotec Kirkebjerg a/s, Develco Products a/s, Racell, AART architects, Amplex a/s, IdealCombi a/s

Projektet hedder RE-VALUE og har et budget på 21.2 mio. kroner. Projektets parter er Brabrand Boligforening, DEAS, Enemærke og Petersen a/s, Wicotec Kirkebjerg a/s, Develco Products a/s, Racell, AART architects, Amplex a/s, IdealCombi a/s

Målbar og oplevet værdi

”I dag ved vi meget lidt om, hvordan forandringerne påvirker beboernes oplevede komfort indendørs, eller hvilken betydning det har for områdets beboelseskvalitet i øvrigt.”, forklarer Søren Wandahl, der er ingeniørdocent ved Aarhus Universitet.
Forskerne håber gennem projektet at kunne udvikle en model til energirenovering, som i princippet kan fungere som et værdiindeks allerede i byggeriets planlægningsfase. På den måde kan en bygherre teste og prioritere mellem forskellige forslag og designs til energirenovering. Derved kan man finde det renoveringsforslag, der passer bedst til det enkelte byggeri og dermed giver mest værdi for pengene.

Målinger og feltstudier

”For eksempel vil man kunne se, at man måske nok får et lidt større varmetab ved at vælge et stort vinduesparti, men til gengæld giver det måske beboerne en meget stor oplevet tryghed, når de færdes ude,” forklarer Søren Wandahl. Forsknings- og udviklingsprojektet bliver et miks af bl.a. sensorbaseret energiovervågning, antropologiske feltstudier, fysiologiske tests og indeklimavurderinger.

Gellerup fuldskala-laboratorium

I projektet skal to aarhusianske boligområder med forskellige beboersammensætninger gennemgå omfattende renovering og fungere som fuldskala-laboratorium for forskerne. Det er forventningen, at boligerne i Afd. 4 Gellerupparken i de kommende år skal gennemgå en omfattende renovering, og det er planen, at renoveringen indgår i forsknings- og udviklingsprojektet, så beboerne forhåbentlig både får et bedre energiregnskab og en højere livskvalitet.


Vidste du…

at du på minetilbud.dk kan afmelde de reklamer, du ikke ønsker at modtage i postkassen?

På den måde kan du undgå unødigt papirspild, og du får kun de reklamer, du gider at læse. Ordningen hedder NejTak+, og du kan tilmelde dig på minetilbud.dk.


Boligforeningen får medhold

I forbindelse med en række domme for brandstiftelse i den såkaldte ”Viben-sag” for nogle år siden fik flere af de dømtes familier ophævet deres lejemål i afd. 4 Gellerupparken i Brabrand Boligforening, som de herefter fraflyttede.

Imidlertid har én af de daværende lejere efterfølgende forsøgt at blive genindsat som lejer i Brabrand Boligforening og har prøvet sagen ved domstolene.

Den 25. februar blev der afsagt dom, som giver Brabrand Boligforening medhold i retten til at nægte at genindsætte den pågældende som lejer i boligforeningen.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2016-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2016-02 Marts side 18
i sektionen Foreningen

forsiden af magasinet 2016-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data