Fremtidens Gellerup

Sådan kan området komme til at se ud

af journalist Marianne Stenberg

Bygaden fra City Vest til Bazar Vest
Bygaden bliver Gellerups livsnerve. Gaden strækker sig fra City Vest i syd til Bazar Vest i nord og går igennem bydelens nye hovedtorv – Verdenspladsen. I gaden kan beboere og andre århusianere starte butik på samme vilkår som i resten af byen. For at bygaden kan løbe hele vejen fra City vest til Bazar Vest, skal blokken Bentesvej 13-19 rives ned.

Ændringer omkring Edwin Rahrsvej
I området omkring Edwin Rahrsvej skaber vi 1000 nye arbejdspladser, heraf mindst 500 kommunale. For at få plads til arbejdsplads­erne bliver blokkene Bentesvej 21-31 og Bentesvej 41-51 revet ned. De, der kommer til at arbejde her, får gode indkøbsmulighed­er i bygaden og i Bazar Vest. Samtidig er der plads til en uddannelsesinstution for områdets unge og unge fra resten af Århus.

Beboerhuse
Beboerne i Gellerup får et beboerhus ved bygaden, og beboerne i Toveshøj får et aktivitetshus. I begge huse vil der være gode lokaler til foreninger og frivillige. Aktivitetshuset i Toveshøj kan også rumme lægehus og sundhedscafé.

Plads til unge
Unge får deres eget kvarter med nye, lækre ungdomsboliger, som omkranser Hejredalskollegiet. Samtidig moderniseres kollegiet. Ungdomsboligerne bliver placeret i blokkene Lottesvej 10-16 og Bentesvej 1-11.

Plads til ældre
I Gellerup og hele den vestlige del af Århus mangler der ældreboliger. Derfor forandres blokken Janesvej 29-41 på Toveshøj med tiden til ældre- og plejeboliger. Dermed kommer ældreboligerne til at ligge tæt på liv og mennesker ved Bazar Vest og torvet i Toves­høj.

Sikker trafik
Helhedsplanen åbner Gellerup og Toveshøj – i modsætning til i dag, hvor mange veje ender blindt. En ny ringgade, bygaden og nye tværgader binder bydelen sammen og skaber nye kvarterer. Samtidig åbnes bydelen mod resten af Århus – blandt andet mod Åby Ringvej. Vi sikrer vejene, så det ikke er muligt at køre hurtigt. Dermed kan alle fortsat cykle og gå sikkert i Gellerup og Toveshøj.

Nye boliger
Bygaden og tværgaderne deler området i mindre kvarterer, der hver får deres egne kendetegn. Der bygges nye, lave boliger og nyt byggeri mellem blokkene. Ejerboliger, andelsboliger, ældreboliger og ungdomsboliger skal sammen med de almennyttige boliger være med til at gøre Gellerup og Toveshøj til en bydel for alle.

Salg af lejligheder
For at skabe ejer- og andelslejligheder skal lejlighederne i blokken Bentesvej 33-39 sælg­es. Før den bliver udbudt til salg, bliver blokken ændret, for at gøre lejlighederne så attraktive som muligt. Beboerne i området vil kunne købe lejlighederne på lige fod med borgere i resten af Århus.

Nye byggerier ved Ringvejen
I området mellem Gudrunsvej og Ringvej­en bliver der skabt et nyt erhvervsområde, hvor der også bliver plads til boliger. Området bliver præget af spændende og iøjne­fald­ende byggeri og medfører arbejdsplads­er og liv til området.

Hjælp til at flytte
Helhedsplanen betyder, at nogle beboere skal flytte. Alle får tilbudt en lejlighed til samme husleje i området. Et flyttefirma flytter møbler og ting. Beboere, der gerne vil flytte fra området, får også flyttehjælp. Læs mere i tryghedspakken.

Forandringer sker over 30 år
Arbejdet tager tid, og først om 30 år er alle forandringer gennemført. De første fysiske forandringer med etablering af nye veje, byparken og nedrivninger vil begynde 2012/2013.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt