Vædderen

Stjernebilledet er ikke særlig interessant i astronomisk henseende

af Jens Skriver – illustration af Jesper Ankjær

Hvis vejret ellers tillader det, ses Jupiter for tiden meget tydeligt om aftenen på østhimmellen. Er Jupiter yderst iøjnefaldende, er til gengæld, det stjernebillede, den befinder sig i, meget beskeden.

Det er Vædderen, som kendes på den trekant som udgør dens hoved. I øvrigt kan man finde stjernebilledet ved, at det ligger lige til højre for stjernehoben Syvstjernen.

Vædderen ligger på Dyrekredsen eller Ekliptika. Til højre for den ligger for øvrigt Fiskene, der er et af de få stjernebilleder, der sommetider henføres til kristen mytologi, da fisk er et symbol for Jesus. Det græske ord Ichtys betyder fisk, og det er forbogstaverne i Jesus Christus Guds søn og frelser.

Den mytologiske vædder
Der knytter sig ligeledes mange myter til Vædderen, men til gengæld har stjernebilledet ikke megen astronomisk interesse. Siden Oldtiden har det været opfattet som en vædder. Kongen af Thessalien havde to børn, som blev misbrugt af deres stedmoder.

Guden Hermes sendte en vædder med gyldent skind for at redde dem. Den flygtede med dem på ryggen, men pigen Helle faldt i havet ud for Tyrkiet og druknede. Derfor kaldes havet nu Hellespont.

Sønnen blev bragt til Sortehavskysten, hvor vædderen blev ofret, og en drage sat til at vogte dens skind. En længere historie handler om, hvordan Jason og Argonauterne siden fik fat i skindet.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt