Boliger til folket!

Søvangen: Boliger til folket! Det er overskriften på en kommende udstilling på DOKK1 om 1940’ernes og 1950’ernes murede boligbebyggelser, hvor afd. 2 Søvangen medvirker som eksempel på datidens fine, bevaringsværdige arkitektur

Af Lotte Pape, fotos af Helene Høyer Mikkelsen for Realdania

Den markante boligbebyggelse Søvangen er tegnet af Aarhus-arkitekten Knud Blach Petersen og opført af dygtige håndværkere i gode, holdbare materialer. Velindrettede lejligheder og rækkehuse i nærhed til skov og med udsigt over Brabrand Sø er nogle af de elementer, som gjorde Søvangen banebrydende, da bebyggelsen stod færdig i 1959.

Et godt byggeri for alle
Med sine 444 boliger gav boligbebyggelsen lokale arbejderfamilier adgang til lys, luft og gode rammer, og herved bidrog Aarhus til udviklingen af det, der i dag betragtes som noget af det bedste moderne forstadsarkitektur, vi kan præstere i Danmark.

Perioden afspejler de velfærdsstatslige fællesskabsidealer, ved fx at inkorporere fælleshuse og klublokaler af høj kvalitet, hvor foreningslivet og familiefesterne kunne udfolde sig. Den omgivende park og butikstorvet gav beboerne rige muligheder for at mødes. Alt det sætter udstillingen Søvangen: Boliger til folket! fokus på, herunder hvordan disse kvaliteter kan videreføres i fremtiden.

Renovering og bevaring
Realdania har i samarbejde med Landsbyggefonden, Grundejernes Investeringsfond og Slots- og Kulturstyrelsen søsat en kampagne, der sætter fokus på, hvordan kvaliteterne i 1940’ernes og 1950’ernes murede boligbebyggelser kan videreføres i fremtiden.

Mange af 1940’ernes og 1950’ernes bygninger har i dag brug for modernisering og energioptimering – det gælder også for Søvangen.

Ønsket med udstillingen og den tilhørende kampagne er at udvikle og formidle løsninger, hvor energirenovering og bevaring går op i en højere enhed. Kampagnen har tidligere været i Højstrupparken i Odense og kommer altså nu til Aarhus med Søvangen som eksempel.

Syv beboerportrætter
Ud over en række flotte fotografier af bebyggelsen medvirker syv beboere fra Søvangen med portrætter. Derfor bliver beboerne i Søvangen selvfølgelig også de første, der får udstillingen at se.

Det sker ved en beboerevent den 30. marts kl. 16.30-18.30 i og ved Søvangens beboerhus. Ud over selve udstillingen bliver der taler, musik, lidt godt til ganen og aktiviteter for børnene under temaet ”Sådan legede man i 50’erne”. Andre aarhusianere kan se udstillingen på DOKK1 fra den 1. til den 18. april.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt