Boliger til folket!

Søvangen: Boliger til folket! Det er overskriften på en kommende udstilling på DOKK1 om 1940’ernes og 1950’ernes murede boligbebyggelser, hvor afd. 2 Søvangen medvirker som eksempel på datidens fine, bevaringsværdige arkitektur

Den markante boligbebyggelse Søvangen er tegnet af Aarhus-arkitekten Knud Blach Petersen og opført af dygtige håndværkere i gode, holdbare materialer. Velindrettede lejligheder og rækkehuse i nærhed til skov og med udsigt over Brabrand Sø er nogle af de elementer, som gjorde Søvangen banebrydende, da bebyggelsen stod færdig i 1959.

Et godt byggeri for alle

Med sine 444 boliger gav boligbebyggelsen lokale arbejderfamilier adgang til lys, luft og gode rammer, og herved bidrog Aarhus til udviklingen af det, der i dag betragtes som noget af det bedste moderne forstadsarkitektur, vi kan præstere i Danmark.

Perioden afspejler de velfærdsstatslige fællesskabsidealer, ved fx at inkorporere fælleshuse og klublokaler af høj kvalitet, hvor foreningslivet og familiefesterne kunne udfolde sig. Den omgivende park og butikstorvet gav beboerne rige muligheder for at mødes. Alt det sætter udstillingen Søvangen: Boliger til folket! fokus på, herunder hvordan disse kvaliteter kan videreføres i fremtiden.

Renovering og bevaring

Realdania har i samarbejde med Landsbyggefonden, Grundejernes Investeringsfond og Slots- og Kulturstyrelsen søsat en kampagne, der sætter fokus på, hvordan kvaliteterne i 1940’ernes og 1950’ernes murede boligbebyggelser kan videreføres i fremtiden.

Mange af 1940’ernes og 1950’ernes bygninger har i dag brug for modernisering og energioptimering – det gælder også for Søvangen.

Ønsket med udstillingen og den tilhørende kampagne er at udvikle og formidle løsninger, hvor energirenovering og bevaring går op i en højere enhed. Kampagnen har tidligere været i Højstrupparken i Odense og kommer altså nu til Aarhus med Søvangen som eksempel.

Syv beboerportrætter

Ud over en række flotte fotografier af bebyggelsen medvirker syv beboere fra Søvangen med portrætter. Derfor bliver beboerne i Søvangen selvfølgelig også de første, der får udstillingen at se.

Det sker ved en beboerevent den 30. marts kl. 16.30-18.30 i og ved Søvangens beboerhus. Ud over selve udstillingen bliver der taler, musik, lidt godt til ganen og aktiviteter for børnene under temaet ”Sådan legede man i 50’erne”. Andre aarhusianere kan se udstillingen på DOKK1 fra den 1. til den 18. april.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2016-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2016-02 Marts side 13
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2016-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

 • kl. 16.30-18.30: Udstilling-event i beboerhus
  Boliger til folket!
 • Udstilling åbner i DOKK1
  Boliger til folket!
 • Sidste udstillingsdag
  Boliger til folket!
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data