Observator, astrofysiker og arkæoastronom

Brugeren af den store Merz-refraktor på observatoriet i København arbejdede også med Tycho Brahe

af Jens Skriver, Astronomiklub Capella

Heinrich Luois d’Arrest (1822-75) er næsten glemt i dag, men han var en af 1800-tallets betydeligste astronomer. Oprindeligt kom han fra Berlin, men var af fransk afstamning. Som assistent ved observatoriet i Berlin var han en af de allerførste til at se planeten Neptun. Han opdagede flere kometer og asteroiden Freja.
Da Københavns Universitet opførte det nye observatorium på Østervold, var det naturligt at tilbyde ham stillingen som leder af observatoriet og professor i astronomi. Han sled sig vist nok op ved sin flittige brug af observatoriets store Merzrefraktor. Med den kunne han gøre mere præcise iagttagelser end med de kæmpestore spejlteleskop­er.

Om dagen gik han med bind for højre øje, så han let kunne omstille øjet til nattesyn. Det lykkedes ham at observere meget svage objekter. Han interesserede sig især for stjernetåger og kuglehobe, men senere tider gav ham ret i, at han også have observeret fjerne galakser.

På hans tid var der enighed om, at Mælkevejen var en galakse, men ingen sikker viden om, hvad der befandt sig udenfor. Som en af de allerførste tog han den såkaldte spektralanalyse i brug til at bestemme objekternes kemiske sammensætning.

Arkæoastronomi
Til trods for sit intense arbejde ved kikkerten var han velbevandret i historie og litteratur, og det betød meget for ham at komme ud i naturen. Et yndet udflugtsmål for ham var øen Hven. Han kom her ikke alene af interesse for Tycho Brahe, men kunne meget godt lide klintekysten.

Tycho Brahes mission var som astrolog og guldmager, men Johannes Keplers og senere adskillige andres brug af hans observationer førte til, at han nu huskes som astronom. Hertil bidrog også d’Arrest. I 1868 offentliggjorde han således resultaterne af en opmål­ing af Uranienborg og Stjerneborg.

Kældrene havde i længere tid ligget under vand, men i nogle år med tørre somre var det muligt at foretage en nøjere undersøgelse. Da der nogle år senere blev udgivet en stor biografi over Tycho Brahe, havde d’Arrest ydet forfatteren stor hjælp.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt