Floden (Eridanus)
Stjernebilledet, der bugter sig over himlen, og Epsilon et yngre solsystem
af Jens Skriver, Astronomiklub Capella. Online-illustration fra Wikiamedia Commons
Stjernebilledet Floden hører med til vor vinterhimmel, selv om størstedelen af det ikke kan ses herhjemme. Floden udspringer lige vest for Rigel i det meget karakteristiske stjernebillede Orion og bugter sig, mens den flyder med en strøm af lyssvage stjerner ned til den klare stjerne Acamar, der befinder sig tæt på Himmelens sydpol. Siden oldtiden er stjernebilledet blevet opfattet som en flod, som oftest Nilen eller Eufrat.
Nabo
Stjernen Epsilon i Floden har tiltrukket sig astronomernes særlige interesse. Det er en lyssvag stjerne ikke langt fra Rigel, men i virkeligheden er den en af vore nærmeste naboer, da den kun er 10,8 lysår borte og minder en del om vores Sol. Derfor har man lyttet efter radiosignaler fra den i håb om at finde intelligent liv, men forgæves.
Dens alder anslås at være ca. 850 millioner, mens Solens er 4,6 milliarder år. Den er noget koldere og mindre end Solen, men minder i øvrigt ikke så lidt om Solen. Derfor formoder forskerne at kunne finde træk, der kan give et indtryk af forholdene i vort solsystem på et tidligere stadium.
Planetsystem
Nu har NASAs rumobservatorium Spitzer foretaget observationer, der kunne tyde på, at der findes tre bælter omkring Epsilon Eridani.
De to af klippeblokker og det sidste af is. Det antages, at bælterne holdes på plads af tre store planeter, der er lettere end Jupiter, men tungere end Neptun. Tidligere har observationer peget på, at der er mindst en planet i kredsløb.
Muligvis minder dette planetsystem om Solens, da det var yngre, og vil udvikle sig på samme måde.
Capella Astronomiklub
Kontaktperson:
John Mikkelsen,
Jernaldervej 259 B,
tlf. 86 24 06 14