En gammel bekendt kan ses på himlen hele natten

Månerne hedder Skræk og Rædsel

af Jens Skriver – illustration af Jesper Ankjær

Mars har været kendt, så længe der har været mennesker
Planeten Mars, som alle har hørt om, kan nu ses på himlen hele natten. 29 januar var den i opposition til Solen. Dvs. at Mars, Jorden og Solen lå på linie, eller sagt med andre ord, at Mars var længst væk fra Solen set fra Jorden. Mars står derfor op, når Solen gård ned. I klare nætter dukker den om aftenen op i nordøst og passerer derefter himlen, indtil den om morgenen går ned i sydvest. Den lyser rødt næsten ligesom en gammeldags cykellygte. Det skyldes, at planetens overflade for det meste består af røde klipper og ørkner med støv.

Mars 2, farve

For nogle år siden lyste den betydeligt kraftigere. Det skyldes, at den har en udpræget ekliptisk bane og dengang var meget tættere på Jorden. Alle planetbaner er ekliptiske, men Marses er det i udpræget grad. Dens bane er næsten dobbelt så langt væk fra Solen som Jordens. I rækken af planeter er Mars den fjerde fra Solen, og den er omtrent halvt så stor som Jorden.

Liv på Mars

Capella
Capella Astronomiklub

Kontaktperson:
Niels Jørgensen,
Jernaldervfej 257B, 1.,
tlf. 86241620.

Det sidste par hundrede år har verseret vilde historier om liv på Mars og marsmænd. I jagten på liv andre steder end på Jorden, er Mars stadigvæk i fokus. Her findes store mængder is, hvilket må stamme fra vand i flydende form. Det er en forudsætning for liv. I mindre astronomiske kikkerter ses tydeligt isdannelser ved polerne. Der er sendt en robot til Mars med henblik på at optage fotos. Den er imidlertid kørt fast. Til gengæld afslører rumsonder mange detaljer. Der er kratere noget nær dem på Månen. I et krater er fotograferet klitter, som er dannet ved blæst. Bemandede rumflyvninger til Mars er længe blevet foreslået, men er ikke så ligetil, som det viste sig at være at komme til Månen. Alene det, at turen vil tage flere år, gør det til et kompliceret projekt.

Gammel kriger med drabanter
Mars har navn efter den romerske krigsgud, der var en barsk karl. Den har to meget små måner, der passende nok kaldes Phobos og Deimos (Rædsel og Skræk). Det er klippeblokke med diameter på kun en halv snes kilometer.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt