Herkules

Kuglehobe langt borte

af Jens Skriver – illustration af Jesper Ankjær

Kæmpen Herkules er et af sommerhimmelens mest markante stjernebilleder. Det fylder et stort areal, men ingen af stjernerne er særligt klare. Fire af dem udgør en meget karakteristisk firkant Helt forneden ligger Alfa i stjernebilledet. (De enkelte stjerner i et stjernebillede nummereres med de græske bogstaver, efter hvor store de synes på himmelen).

Ras Algethi, som den også kaldes, er i virkeligheden en af de største stjerner, som kendes. Det er en rød kæmpe med et usædvanligt skarpt rødt lys, og dens diameter er mere end 600 gange større end Solens. Den er i virkeligheden en dobbeltstjerne med en blågrøn ledsager.

Stjernehobe
Mest interesse har dog nok Herkuleshoben, der ligger på den indre firkant. Det er en kuglehob, hvor et uendeligt antal stjerne hænger sammen ved hjælp af tyngdekraften. Den er 23.000 lysår borte. I Herkules findes også en anden mindre og lyssvagere kuglehob, der er 26.000 lysår borte.

Sommertrekanten
Lige ved siden af Herkules ligger den meget klare stjerne Vega i Lyren, der sammen med Altair i Ørhen og Deneb i Svanen udgør sommertrekanten.

Stjernekort
Et stjernekort findes på Tycho Braheplanetariets hjemmeside www.tycho.dk.
Under Årstidens stjerner findes et kort, der først kan forstørres og derefter kan man yderligere zoome ind. Det kan printes ud i rimelig kvalitet.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt